Hittade in i boxen till slut

ukk-trapphus2007-web.jpg

Jag tog mig i kragen och for ner på stan idag. Jag gick förbi Uppsala konsert och kongress- huset och skrattade högt då jag såg den fina lilla dammen på torget som vetter mot Sivia. Det är en liten trekantig damm med kanske ett djup på 10 cm och blåaktiga lampor i botten som fluktuerar i styrka. Visst det är fint, men de har ju ställt upp kravallstaket runt dammen, det ser inte riktigt riktigt ut. Förmodligen har de i efterhand gjort en riskanalys och vill nu ha staket kring detta lilla bråddjup. Praktiskt men inte estetiskt.   

Själva huset är tilltalande på många sätt, jag gillar färgerna och leken mellan de olika ytorna som fasaden består av, ser lite ut som tangenterna på ett piano. Fasaden är mycket aktiv i sin statiska form, kuben. När jag gick in förvånades jag av den nästintill karga miljön. Kan inte påstå att den känns varm och ombonad, snarare som en scen ur en film…. den där Brazil, där världen har blivit grå och strikt, inte ens drömmarna har kraft att finna en kulör. Vackert avskalat och kanske en lite smula skrämmande. Futurism och industri. De höga rulltraporna ger en känsla av svindel och jag var inte den enda som krampaktigt höll i handtaget (räcket) och spontant utropade ett ”huij” när gravitationen gjorde sig påmind.

De röda golven ser jag som en svag punkt. Den vaxade betongen i rött såg skitig ut och jag undrar om den kommer att åldras vackert av tusentals hasande steg. Jag hoppas det. Rött är en bra färgval, om den funkar praktiskt. Det som jag skulle omedelbart ändra om jag fick det är att dämpa den gula belysningen som kommer från bardisken på andra våningen. Om man aldrig har haft migrän eller ömmande ögon, så kan man åka dit på ett studiebesök. Skalar man bort ett par hundra lux så ser det säkert fint ut. Det där konstverket som invigdes i tisdags var svår att finna, jag hittade den inte trots att jag sökte den. Jag får be någon peka ut den åt mig. Huset är i min smak, sedan är det bara att undersöka och besöka husets utbud i form av omedelbar kultur.

Annonser

4 svar

  1. Konstaterar genast att jag inte behöver åka dit idag då mina ögon känns enormt trötta idag. Behöver vila dem…

    Välkommen till din nya blogg. Jag återkommer med jämna mellanrum för att hålla mig uppdaterad.

  2. Börjar se riktigt snyggt ut nu! Själv har jag inte ork att ta tag i ”flytten” just nu.
    Ska vi boka in en gemensam begivenhet på kongressen?

  3. Svar till MIN SOFIA:
    Tack vännen:) Jo, jag går gärna på UKK och fikar någongång nästa vecka. Jag vågade inte tränga mig in i alla vrår i huset i dag så en fika kanske kan avdramatisera det hela lite. Vi rings!

  4. Jag har varit i UKK några gånger första gången blev jag faktiskt besviken, trodde de skulle ha gjort mer av insidan. Tyckte det var kargt och trist. Utsidan tycker jag om, jag tycker om alla vinklar och vrår. Den där lilla dammen du pratar om tittade jag på här om dagen och konstaterade att räcket runt i kring inte var någon hit.. hoppas att de löser det på ett mer estetiskt sätt än det där räcket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: