Bok-ar tid i hängmattan

Åhhh, får man redan nu börja lägga ner sommarläsningen i strandväskan? Enligt bloggen Bokhora så har redan de funderingarna och den öppna frågan ställts; Vad ska du läsa i sommar?  Jag nästan sprang till bokhyllan för att peka ut den lilla hyllsnutten med böcker jag har oläst och som har reserverats tid i sommar. Jag har en hylla där jag har mina för tillfället favoriter, de jag har läst. Sedan har jag en liten hylldel med böcker jag har köpt för framtida läsning.

Jag ska läsa:

Mircea Cartarescu; Orbitór- Kroppen

Oliver Sacks; Morbror Volfram, minnen från en bardom i kemins värld (läser om den då jag nu har fått tillfälligt särintresse i kemi)

Ludwig Wittgenstein; Tractatus logico-philosophicus. Jag är kär i honom och jag behöver en dust av sommarkärlek. Prettovarning i hängmattan, men det bjuder jag på!

Paul Oscar Kristeller: Konstarternas moderna system. En Studie i estetikens historia. En tunn och händig pocket i en bra serie; Kairos. Innanför pärmen har jag skrivit mitt namn, 30/5 2005 ”… istället för ett par nya byxor.” Så det är verkligen dags att läsa den! *S*

Sedan lämnar jag utrymme för fynd för regniga dagar och spontanbesöken i bokhandeln. Vad ska ni läsa i sommar?

18 svar

 1. Orbitór- Kroppen har jag också kvar, ska jag kanske tillägga. Jag gillar tanken på berså, jordgubbstårta och Rumänien.

  Och jag älskar dina teckningar! Jag skulle gärna köpa tre-fyra stycken och bara ha att titta på (hunden på kuddarna!) – funkar det?

  Allt gott i hängmattan!

 2. Hej Johanna! Kul att du gillar teckningarna, alltid roligt att få respons!
  Jag förstod inte frågan helt…
  Om det går att balansera hundar på berg av kuddar, eller om teckningarna går att köpa?
  På A svarar jag ; det vore kul att prova.
  På B svarar jag ; att det torde gå bra att köpa en. Originalen kan vara klippta och klistrade då de är tecknade med tusch och det inte går att sudda… men just den med hunden är oklippt… men jag måste säga att det funkar bra även om de är klippta *eget tyckande*. Bara att hojta till :)

  Jag återkommer med sommarböckerna med en eller annan bild på mina fötter långt bortom kanten till min sommarläsning, inspirerades av bilden i inlägget på eran blogg:)

 3. Mitt favoritämne! Böcker! Jag har hundratals jag vill läsa i sommar och mina bokhyllar bågnar under tyngden…Men jag har valt ut följande;

  Antonio Damasio – Descartes misstag. Damasio resonerar kring varför Descartes hade fel när han skilde på kropp och medvetande och hur Damasio i något filosofiska tankebanor beskriver hur förnuft och gott omdöme är helt avhängiga den emotionella förmågan.

  Stefan Einhorn – Konsten att vara snäll. Man måste läsa en bok där författaren beskriver snällhet som den viktigaste framgångsfaktorn i våra liv.

  Girdner & Smith – Killing me softly. Toxic waste, corporate profit and the struggle for environmental justice. Jag hyser ett förakt för storbolag som inte tar ansvar för de naturresurser de förbrukar eller den miljöpåverkan deras produktion har. Upp till kamp!

  Udo Grashoff – Nu måste jag sluta. En samling autentiska självmordsbrev som kan hjälpa en ge en ödmjuk och sorgsen inblick i dessa människors sista tankar.

  Cesare Lombroso – Criminal man. Underbart underhållande läsning från början av 1800-talet när man ansåg att man genom att studera kriminellas fysiska företräden, kunde se vilka som var mördare och våldtäktsmän. Han har skrivit en om kriminella kvinnor som jag läst tidigare. Jag skrattade så jag grät.

  Oliver Sachs – Seeing voices – A journey into the world of the deaf. Sachs tidiga böcker har ett rätt uppstyltat sätt att skriva, typiskt för en äldre generation män tränade i naturvetenskap tänker jag, men hans böcker är alltid, alltid väldigt intressanta. Jag rekommenderar Mannen som misstog sin fru för en hatt.

  Tja, det var väl några iaf! Kul att se att du också skulle läsa något av Sachs!

 4. Hejsan Åsa! Jag minns ditt barnrum som ett enda stort bokskyffe… böcker från golv till tak! Ett vackert rum som jag skulle kunna göra som en konstinstallation, homage; åsa :)
  Tack för tipset om Grashoff och Damasio, verkar båda intressanta! alla de böcker du nämner verkar läsbart!

  Oliver Sacks, har skrivit flera bra böcker, den där Seeing voices finns också på svenska. Jag tycker den var en smula svårläst så då vill jag helst läsa på ett språk som funkar smidigt. Han har skrivit även De färgblindas ö och några till… alla är intressanta.

  Jag bollar över ett tips till dig; Podvoll som har skrivit; Galenskapens förförelse. Olika fallstudier där personer har drabbats av mani, depressioner, megalomani och… galenskap i olika former. Symptomen ger olika uttryck och konsekvenser. Bra skriven i mitt tycke och har gett mig många funderingar och öppnat mitt seende på normbegrepp och känslan av kontroll och skapande (kaos i strukturerad form).

 5. Hjälp, jag tror jag har förlorat förmågan att läsa!

  I alla fall som jag läste förr, allt och vad som helst :-)
  Nu har jag fyra böcker som ligger påbörjade på mitt nattygsbord här hemma och på torpet ännu en.

  Visserligen läste jag ”Nostalgia” av Mircea Cărtărescu som du rekommenderade men det var bara för att jag lånade den på biblioteket och hade en ”deadline”. Jag gillade den och den fick mig att tänka på min egen barndom som jag lovat mig själv att skriva om. Jag började även på ”Orbitor – Vänster vinge” men det blev för mycket av det goda kände jag så den får vänta till vid ett senare tillfälle.

  Kanske jag behöver vidga mina vyer och byta genre. :-)

 6. Vad är det för fyra böcker som ligger där bredvid sängen då? *nyfiken*

 7. Tack för tipset! Den låter absolut som något jag skulle tycka var intressant. Det finns numera med på min lista över böcker jag skall införskaffa! :-) När jag blir stor funderar jag på att skriva en bok som faktiskt behandlar just synen på psykiska tillstånd inom konstnärskollektivet, där dessa tillstånd kan vara en tillgång för den konstform man ägnar sig åt. Tror du på den idéen?

 8. ABSOLUT! Podvoll tar upp några exempel i sin bok. (jag kan kolla mer precist namn på honom åt dig)
  Är det inte Oliver Sacks som skriver om skapande och migrän/ hallisar i sin bok Migrän? Jag har bara ögnat i den boken och har gjort lama försök att köpa den åt mig själv…
  Jag är fascinerad av galenskap och skapande i konsten, det finns flera konstnärer som arbetar med temat. Till viss del jag själv:) Men jag har inte så mycket galenskap att dela med mig av… jag är ju så samlad och klok…*S*. Jag tror att det vore intressant om du skriver det just i den vinklingen du beskriver det; …Synen på psykiska tillstånd…//.. inte att de nödvändigtvis har diagnos/ symptom själva. Konsten kan förhålla sig och belysa olika ämnen utan att själv vara ”drabbat”. Vore hur kul som helst kul att ta den där ölen och prata om detta!

 9. Jag vet! Vi skriver den tillsammans! En konstnär och en psykolog ihop måste ju vara ett oslagbart koncept! Här behövs mer än en öl, en back!

 10. JA! Visst… det krävs väl en påse nötter också;)
  Jag satt just och tänkte att det vore häftigt med en bok som är snygg, bra layout och döbra innehåll och hög kvalité på konsten! Det vore hur spännande som helst!

 11. En brain-storming kväll måste alltså bokas! Efter sommaren kanske när det lugnat sig lite för din del? Då hinner vi samla lite idéer. Kul! Mitt liv fick lite ny inspiration denna förmiddag. :-)

 12. *S*…*glad*…jag har det rätt mäktigt fram till efter den 10e juli, kommer då hem från Moskva. Vi rings om detaljer om träffen. Jag kan ju föralldel behöva tänka på annat innan vernissaget!

 13. Va besvärlig du är! Nu måste jag ju gå å kolla. ;-)

  ”Mäktig mans kvinna” en roman av marinarkeologen Catharina Ingelman-Sundberg. Ett impulsköp på rea en gång när vi fortfarande höll på med lajv.
  ”En drink före kriget” av Dennis Lehanne, en av äldsta sonens favoriter.
  ”Historikern” av Elizabeth Kostova, också sonens rekommendation.
  ”Diamantsvärdet och träsvärdet”, del 1 av Nick Perumov, fantasy som jag köpte när jag insåg att jag kommer att få vänta år innan jag får läsa, den numera avlidne, Robert Jordans sista del av ”Sagan om Drakens återkomst.

  Faktum är att jag faktiskt har en bok till som ligger och det är Dick Harrisons ”Jarlens sekel” men den läser jag lite då och då ur. Fast det var ett tag sedan. Har också med lajvandet att göra.

  På torpet håller jag på att läsa ”Ängeln på sjunde trappsteget” av Frank McCourt.

 14. he he he, men Rizzlo, jag besvärar dig gärna för att stilla min nyfikenhet. Du har en massa böcker jag inte ens har hört talas om… kul! eller , den sista du nämner känner jag igen…*erkänner*.
  Det är lite som att inventera… bloggaren Bureborn skrev ett inlägg om det för en tid sedan. Man kanske kan få en liten inblick i människor genom att se vad de läser?

 15. […] 23, 2008 av rizzlo PaljettenQ vill veta vilka böcker vi vill läsa i sommar och jag konstaterade att jag läser inte längre lika […]

 16. […] Publicerade maj 24, 2008 Eljest Min glittriga vän Paljetten Q frågade i sin blogg om vilka böcker vi bokat in för sommarens stunder i […]

 17. Hej !!
  Läslust har jag alltid..läser minst 3 böcker samtidigt…Jag har just beställt två nya böcker för sommaren. Två böcker i personutveckling (men långa titlar som jag ej kommer ihåg, låter väl lovande)fniss + Cynthia Moss..Elefant minnen….en forskares betraktelser av elefanters sosciala liv…intressant !!
  Sen blir det nog en massa Zoduko att lösa…Det finns en frivillig utmaning på min sida….kram hela dagen Millanmill

 18. Hej! jag är monoman på det viset att jag försöker att ha en bok i taget. Jag brukar tappa tråden och lusten att läsa annars. Jag anser mig vara en långsam läsare och det tar tid för migatt harva mig igenom en bok jag tycker om.
  Jag har en zoduko-mojäng-maskin i stugan… men den är lite tråkig då den är lte för enkel, jag tycker det är en charm att få en ny varje dag i dagstidningen och att använda sudden när det blir fel. Med dataspelet blir det en helt annan känsla.
  Nästa gång jag åker till stugan ska jag ta en bild på stället där jag helst sitter och läser :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: