Eco Queen i grönt

Eco Queen 2008 PaljettenQ

Spontant blev jag väldigt nyfiken och glad över att se denna tidning i butiken. Det är ett nytt modemagasin för miljömedvetna modelejon. Men jag vet inte, är den så bra? Det är lite som att den blir för grön, för eco, för second hand. Det är som att de glömmer bort att konceptet borde finnas där utan att de skriver det på näsan.- HELA tiden! Risken finns att det gröna blir ogräs om de inte tuktar lite. 

Artikeln om mineralsmink var undervisande för mig, den var bra skriven och gav information utan att kasta isbjörnar i växthus. Men i sin helhet är den inte speciellt rolig då den ser ut och är som vilken modetidning som helst. Den är till och med lika glansig, samma format och samma kommers som i alla andra magasin. Inget nytt under solen med andra ord. Jag ser ingen långsiktlighet i tidningen. Jag tycker de borde ta in litteratur, kultur och annat för att profilera sig. 

I detta nummer visades olika fordon mer som handväskor eller ett par tjusiga skor. På samma sätt som matrecept är ofta återkommande teman i magasin av detta slag, kunde ju bilar vara ett tema. Varför inte teknologi också? Eller design? Böcker? Reportage från klädindustrin som tillverkar dessa miljökläder? Filosofi och forskning.

Som bloggaren Hotspot, Karolina Skande, svarar på frågan: Vad tycker du om ecomode? Hon svarar enligt tidningen; ”Naturligtvis är det enormt positivt att handeln tar miljöansvar, man får bara hoppas att det är av genuint intresse och engagemang och inte bara ett sätt att sälja ännu mer kläder.”  PaljettenQ tänker;  – Huh?

Är inte det att lägga på moraliska aspekter som ingen annan inom klädindustri tar hänsyn till? Får inte ecomodet ha en intention att bli ekonomiskt bärande som ALLA andra? Hela hennes blogg genomsyras ju att tanken på att handla sig en identitet, (rätta mig gärna om jag har fel). Ecomodet och Eco Queen tar hänsyn till naturen och vill sparka igång ett koncept som är miljömässigt hållbart. Är det inte bra om de lyckas sälja djävulskt mycket ecokläder? Det ultimata vore ju ändå om alla kläder och varor var eco. Det är bara genom genuint intresse och engagemang man kan vända trender och få konsumenter att tänka i nya banor. Då ska man väl inte dra mattan under fötterna på dem och med ogint tänkande kväsa ecomodet i dess linda?

JA till Ecomode. Nja till Eco Queen som har en allt för traditionell profil. Jag donerar denna tidning till bloggaren Sofia som i sin tur kan passa över den till någon annan som vill få den att ingå i ett second hand läsande innan den återvinns till ett mjölkpaket.

Betygspaljett 2008 PaljettenQBetygspaljett 2008 PaljettenQMagasinet Eco Queen får två paljetter av fem möjliga, jag hoppas att jag kan återkomma med fler till senare nummer.

5 svar

  1. Hittade PaljettenQ som skriver så här…Synnerligt välfunnet!

  2. Om du vill hitta en tidning som skriver om hållbar livsstil (eko, fair trade etc.) utifrån frågor om mode och mat SAMT kultur, teknik, design, etc. så skulle du nog gilla Camino (www.caminomagasin.se). Ges ut med 4 nr per år, är lite mindre glansig och mer djupgående.

  3. Tack för tipset.
    Jag har inget emot glansighet men det får då gärna vara lite extra djupt;)

  4. Det nya nummret beräknas komma imorgon; tis 9/9-08. Men vi får se om den hinner ut i butikerna i tid.

  5. […] Tidigare inlägg: Eco Queen i grönt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: