Inspirerande bakböcker

Bakbok Jan Hed 2008 PaljettenQ

Matbröd är underbart och tacksamt att baka. Det är en av de saker jag gör regelbundet för att dels spara pengar men också för att det så mycket godare än att köpa från affären. Jag vet dessutom vad det innehåller. För några dagar sedan såg jag ett citat; ”Om degen innehåller sött så är det inte bröd, då är det en kaka du bakar.”  Tyvärr fastnade inte namnet på den som sa dessa kloka ord.

Jag har två bra bakböcker som jag gärna bläddrar i innan jag tar fram min degbunke. Den första är Jan Hedh och Klas Anderssons bok med titeln: BRÖD, utgiven av bokförlaget Prisma.

Bakbok Wenche Frölich 2008 PaljettenQ

Den andra inspirationsboken är Wenche Frølich bok med titeln: BRÖD, utgiven av ICA bokförlag.

Båda är bra på sina sätt. De har massor av fina bilder och en enkel och bra layout. De skiljer sig på så sätt att Jan Hedhs och Klas Anderssons bok är mer gedigen då det kommer till det mer pedagogiska bitarna. I den boken får man veta mer om bakning och hur bakning funkar rent kemiskt.

De ger också en massa förklaringar som tänder en och annan Aha-lampa när man tycker sig ha gjort rätt och degen ändå är som en charmig tegelsten i bunken. Där i finns också fler recept i sina 230 sidor (ca 280 kr), medan Wenches bok rymmer godkänt många på sina 140 sidor (ca 70 kr).

De båda är väldigt bra och jag kommer att nu ikväll fördjupa mig i recepten och jämföra dem mer djupgående innan jag väljer vad jag ska baka. Det är ju fotboll, så jag har minst två timmar på mig att roa mig vid bakbordet.

Betygspaljett 2008 PaljettenQBetygspaljett 2008 PaljettenQBetygspaljett 2008 PaljettenQBetygspaljett 2008 PaljettenQ Båda böckerna får fyra paljetter av fem. Vara av den billigare kommer att rekommenderas varmare till vänner… Kostar lite, smakar gott:)

 

Annonser

9 svar

 1. Jag skulle kunna skiva något lika lyriskt om bagerier… *ler*
  Önskar jag kunde baka lika mumsiga bröd som du, mina blir alltid hårda som uttorkade tennisbollar.

 2. *S*…så blir mina om jag kommer på idén att det ska vara extra extra mycket fibrer i och skopar upp lite för mycket kruskakli. Idag blir mina Rågsikts limpor lite lösa i kanten… jag har som inte lärt mig att dosera mjölet i detta recept. Jag är van att kunna baka ut ganska lösa degar men rågsikt blir som klister på bakbordet om den är för lös.
  Men jag kan redan känna doften av kummin från köket:)

 3. Brödbak är bland det bästa jag vet min senaste brödbok handlade jag på Gateaus den heter Gateaus brödbok, recepten är på deras eget bröd.
  Jag älskar att baka och har surdeg hem gjord i frysen som jag lyxar till med ibland.
  På tal om recept böcker så har jag väldigt många har alltid varit svag för sådana. Kan tipsa om att Myrorna har en bokavdelning där man kan göra bokfynd. Jag gillar gamla receptböcker med många kloka recept som inte finns i moderna receptböcker.
  Mitt nästa bröd ska bli Gateaus valnötsbröd….
  Kramsingen

 4. Länk till Gateaus hemsida;
  http://www.gateau.se/pages.asp?r_id=10436

  Vilken Myrorna pratar du om? I vilken stad? Lätt hänt att mitt universum krymper till en platt datorskäm och det är svårt att veta var jag/man befinner mig…*Skrattar mjukt*.
  Min mamma har en surdeg som säkert firar 25 år i år. Det är inte klokt hur spännande det kan vara med lite mjöl och vatten!
  Jag gjorde ett valnötsbröd för några bak sedan, den blev en smula undergräddad och mäktig – men god. Jag grillade den i ugnen allt eftersom jag åt av den, det gav en härlig smak. Det är väldigt gott att blanda i nötter i bröd.

 5. Vilken härlig länk och se där är min bakbok…
  Jag går ibland på Myrorna som ligger i Ropsten, där har de böcker som man kan fynda.
  Så häftigt att ha en 25 år gammal surdeg.
  Kram

 6. Appropå goda ting i bröd. Jag köpte en mörk limpa hos antroposoferna i Järna (Saltå kvarn). Den var det aprikoser i. MUMS!
  Fikan- och valnötsbrödet var också gott, men fikonkärnorna blev väl grusiga i längden. Som att tugga på ett sandtag.

 7. Aprikoser….*slurp*. Det låter som ett gott frukostbröd, eller för trötta eftermiddagar. Fikonen kanske måste ligga i blöt lite för att bli lite saftigare? Jag har gett mig själv i uppgift att lära mig att göra limpor, jag är ju fena på frallor men det där med större bröd är en utmanging för mig. Jag vill gärna lära mig då jag får för mig att det går fortare att sno ihop en limpa än småfrallor.

 8. ….*drömmer lite till*…tänk ett surdegsbröd på råg med aprikoser….åååh, brödporno:)

 9. […] har jag hämtat ur Jan Hedhs bakbok; Bröd och roten (surdegen) har jag fått receptet från min mor. Mammor är bra att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: