Mircea, Mircea…

Oh, min Mircea.  Vad har du gjort? Mircea Cartarescu har skrivit en diktsamling med namnet: En lycklig dag i mitt liv. Utgiven av Ellerströms förlag.

Han får bara två paljetter av fem möjliga. Det smärtar mig att säga att den är banal, och ibland till och med lite pinsam. Jag har frågat mig flera gånger om det kanske är så att han vill vara det, är det meningen? Han som är så begåvad och har förtrollat mig så många gånger spelar på nya tangenter. Är det med vilje han rubbar mig ur balans? Jag ryser till, skrattar besvärat åt de barnsliga frågorna han retoriskt slänger ut ur sin olyckliga kärlek.

Han är tusen gånger vackrare, han mer enigmatisk och träffsäker i sin trilogi med titeln; Orbitór. Där är han poeten, där är orden fängslande och magiska. Där i texten skapas behovet att smaka på orden om och om igen.

I  boken En lycklig dag i mitt liv lägger jag huvudet lite på sned, beredd på att vända bort blicken i förlägenhet. Han berör men jag förväntade mig så mycket mer. Jag som har sett på Cartarescu som en alkemisk trollkarl blir besviken. Det finns endast ett fåtal gnistrande nuggets.

Annonser

3 svar

  1. jag läser sällan poesi, kanske skall jag ta in fler poeter i Blommaland. just den här poeten skulle kunna få en plats i bokhyllan tack vare sin nationalitet. Rumänien ligger mig varmt om hjärtat då farmor o farfar var äkta vampyrer i den lilla staden Arad, fem mil från den ungerska gränsen.

  2. Tuffigt, men jag skulle ändå rekommendera att läsa böckerna Orbitór… :) I dem beskriver han platser ibland och man kan skönja smulor av Rumänien i böckerna. Kanske skulle du känna igen dig i dem?

  3. vad nyfiken jag blir, skall skaffa böcker av honom!

    vaaaarm blomkram!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: