Brödkultur

När mina föräldrar flyttade till Sverige för drygt 35 år sedan var min bror fyra år. Han grinade när han åt det Svenska brödet, det var för sött. Sedan grinade han för att lakritsgodiset var salt. Kulturkrocken var diger för den lille gossen.

Nu ikväll står jag på slutspurten av ett fyra dagar långt brödbak. Jag bakar mitt allra första Finska surdegsbröd! I fredags startade jag min allra första surdegsrot, den blev färdig igår. Då satte jag igång en fördeg som det heter som fick puttra ett dygn. Ikväll knådade jag ihop bortgöringen, den slutliga degen som har jäst i flera omgångar. Degen är den klibbigaste man kan tänka sig, knappt så att det gick att tvätta bort med vatten från händerna. Saltmängden var skrämmande hög, men jag tänkte att gör som det står i receptet första gången. Sedan när jag har testat detta en gång så kan jag minska mängden om det går. 60 gram salt på fyra limpor bröd är monzamycket salt!

Nu ska dessa gräddas en timme i ugnen och det är mycket pyssel med det. De ska ställas in i en ugn som är på 250 grader, bröden ska duschas med vatten och med jämna mellanrum ska man lufta ugnen och sänka värmen efter en stund… Det är bara en offergåva som fattas. Som ni ser så underskattade jag jäskraften på bröden så de har vuxit ihop, men det är ju insidan som räknas eller hur? Men det luktar redan gott :)

Receptet har jag hämtat ur Jan Hedhs bakbok; Bröd och roten (surdegen) har jag fått receptet från min mor. Mammor är bra att ha:)

Annonser

20 svar

 1. Spännande! Jag förväntar mig en grundlig recension av brödet! Och är det jättegott får du skicka hit en limpa! ;)

 2. Men hey Mannen, klart brödet blev gott!
  Den har dock inte hunnit bli så syrlig som mammas bröd som har en ”rot” som var 20 år innan hon ledsnade på att baka.

 3. Nu skrattar jag för jag har också precis satt en surdeg.. min bli klar imorgon och då ska jag baka ett gott bröd.
  Jag har jobbat på Fazer och ätit mig igenom alla deras bröd, efterugnslimpan är min favorit.
  Hoppas ditt bröd blev kanon.
  Kram

 4. Det där brödet är jättegott! Såna fanns att köpa i Göteborg på 70- och 80-talet, men nu var det evigheter sedan jag såg (och åt) det.
  Skorpan var väldigt hård minns jag. Fick man skalken så hade tänderna att göra.

 5. Brödet har nu vilat över dagen och nu njuter jag av de första skivorna *mums*.. Det är så himla gott! Jag ska ha dem lite längre i ugnen nästa gång. En timme för mina jättelimpor är lite för kort tid… Enligt Jan Hedh kan man mäta innetemperaturen, men jag vill lära mig fingertoppskänslan utan en massa krångel.

  Pseudonaja:
  Finskt rågbröd finns att köpa ännu idag, Fazer har vissa sorter. Men sedan finns Finska bageriet i Eskilstuna som gör fantastiska bröd.:)

  Livsglimten:
  Hurdant bröd gör du? Jag ska senare gör en vetesurdeg… jag vill prova göra ljusa bröd också:)

 6. Av en händelse bakar Martin oxå surdeg.

  http://paindemartin.blogspot.com/

  För du fick väl aldrig länken, va? Smulig porr för brödälskare. Typ.

 7. Ska kika in där för att få lite bra tips för nästa bak…;)

 8. Jag brukar också baka ett gott bröd gjort på surdeg. Receptet kommer från svärmor och det kräver oxars styrka så det blir bara till jul!

 9. …*skrattar*…oxars styrka? (jag förstår inte)

 10. Finska bageriet i Eskilstuna är ”the Real thing” deras Rieska är alldeles förträfflig. Så nästa steg blir att göra Kalakukko eller rentutav karelska piroger

 11. Jag har vräkt mig runt i alla olika surdegsbloggar, nu skulle man ju kunna tro att det är politiska bloggar jag talar om som gamla surdegar, men förvånat insåg jag att tiden bjuder hembakt med surdeg och vissa bloggare nästan drunknade i surdegar i olika tillstånd, foton från första bubblet till färdig limpa.
  Jag är inte förvånad över att hur samhället har misslyckats med att göra oss trygga.. vi söker oss bakåt mot surdegen och tryggheten.
  Även jag har nu en dygns gammal vetesur som jag idag ska baka ett ljusare bröd av. Det finns så många sorters surdegar av råg eller vete, fördegar och klistriga bubbel klumpar som jag inte ens minns namnet på.
  Nä, jag har inget speciellt, för några år sedan frös jag ner surdegen i små lagom påsar. Det funkade det också bara man varsamt väckte den lilla degen..
  Kram

 12. Ah, intressant att försöka se kopplingen mellan surdegar och social oro. Men jag är skeptisk, Slowfoodrörelsen är tämligen marginell och jag kan inte riktigt tro att folk generellt kommer att baka surdeg för att stilla en oro… Det tar för mycket tid att baka och folk jobbar nog hellre bort den där oron.
  Men däremot har brödkulturen i sig fått en uppsving och bagerier kanske kan sälja mer bröd och fler sorters bröd *hoppas*.

  Men om man ser på det historiskt så kan man se att man under hungertider gick man (hela familjer, kvinnor, män och barn) ur huse för att hämta hem cambuim (bark) till att dryga ut mjölet till barkbröd. Men när tiderna blev bättre så var det endast kvinnor och barn som gick ut till skogs. På den tiden var det mer centralt och viktigt med bröd. Om man skulle ha haft brödet som en idikator på välfärd skulle den ha varit tydligare för 200 år sedan.
  När missväxtåren i början av 1900talet blev färre och samhället kunde bättre fördela mat till folket så kunde det ändå finnas de som saknade barkbrödet med dess specifika arom. Det lär ha skrivits brev hem från emigranter i Amerika där de har skrivit att de minsann hade det bra men att de tyckte att det var dålig klös i vetebrödet. *S*

 13. Jag brukar baka ett bröd genom att låta degen av rågmjöl, vatten och salt stå i två dygn, sen bakas den ut med lite vetemjöl. Andra tycker att det är gott men jag tycker inte att det smakar som surbröd ska göra. Jag säger att nån gång ska jag låna en bok och lära mig att baka riktigt bröd, men det blir aldrig av. När det gäller salt har jag enligt recept 1,5 viktsprocent salt. Det blir 120 gram på 8 kg vitkål.

 14. Oj, glömde ett led:

  Det sista om saltet gäller alltså när jag gör surkål.

 15. ah…vet du Butlern…. testa att lägga till saltet sist. Just när du har bara fem minuter kvar av knådandet, då kommer den rätta kemiska processen igång! Salt hämmar bakteriekulturens tillväxt, eller nått sånt :)
  Annars verkar du har rätt tidsspann på baket.
  Om du provar detta så vore det kul att höra om degen din beter sig annorlunda än vanligt :)

  Du är imponerande precis med saltmängden… jag brukar hälla en hög med salt i handflatan när jag bakar vanligt bröd. När högen är snygg är det lagom…*Skrattar*
  Kolla in Jan Hedhs bakabok den finns säkert på biblo… den är så där hjärtknipande bra att jag kan läsa den om och om igen.
  Ha en trevlig helg :)

 16. Sista ledet…:)
  Jo jag förstod att det var annan typ av ”surning”.. he he he. Lustigt att den syrningen funkar med salt medan surdegen inte funkar…Men det kan också vara tiden, surkål den syras väl någon vecka va? Dessutom är det säkert inte jästbaketrier i en surkål…
  Dettta må undersökas!

 17. Det speciella mid mitt idiotenkla bröd (jag försöker alltid rationalisera) är att jag inte har eller gör någon ”rot” utan sätter hela degen på en gång, så att den får stå och surna. Brödet blir surt, men lite fränt i smaken, inte så aromatiskt som det finska, estniska eller ryska bröd man kan köpa. Ska prova att ha i saltet vid utbakningen i stället. Men framför allt borde jag krypa till korset och använda något recept med riktig surdeg. Tack för tipset. Nu blev jag lite inspirerad.

  Ja, surkålen brukar få stå en dryg vecka innan jag lägger över den i mindre burkar och ställer i kylskåpet. Jag syrar den i en tysk så kallad Gärtopf med vattenlås, men det lär gå bra i en öppen kruka också.

 18. *mumsig*…surkål är verkligen gott!
  Jag vill ta tag i det där med Kimshi… (ur sev. äkta stavningsfel) Koreanskt recept på syrade grönisar, det är gudagott!

  Du kanske har kommit på ett eget bröd, en egen nisch….*S*.

 19. intressant, verkligen! blev brödet gott? :)

 20. Hej Lena:)
  Jo det blev gott, lite undergräddad men det funkar ändå. Jag älskar ändå att rosta rågbröd och ha på tjocka tomatskivor.
  Nu i veckan ska jag baka en ny omgång (fick kvar av ”roten”) och ska nu grädda dem med törre omsorg. Jag har pratat med min mor om hur man avgör om brödet är klart genom knackningar på undersidan av brödet. Hon beskrev onomatopoetiskt hur det knackas så jag får försöka hitta rätt ”ton”… :)
  Jag knackar faktiskt på de frallor jag bakar, så det borde funka på limporna också…*skratt*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: