Ekomode en vild djungel

ekomode-en-djungel-2008-pal

Ekomode är trendigt idag och det är de folkliga klädbutikerna som står för utveckling, de stora modehusen lägger inte lika mycket energi på att rädda världen.

Annonser

9 svar

 1. Var det du och jag som snackade om den märkliga motsättnignen i Eko-tidningar? Eller Ekomode för den delen.
  Själva ideen med mode – och modemagasin – är ju att vi ska konsumera. Men det är ju inte särskilt ekologiskt tänkt.. Totalt köpstopp däremot är superekologiskt.

 2. Jo, vi har dryftat ämnet :) Men jag kan ändå inte riktigt hålla med, för jag tycker faktiskt att Eco Queen börjar vinna lite i mängden…. nej jag menar i längden *S*. För om man nu ska köpa nytt så kan man göra ett medvetet val. Dessutom om man ser på dem som verkligen gillar mode så är det bättre att de köper eco, än konventionellt producerade kläder. Om vi inte handlar eco, NÄR vi handlar så finns det ju ingen köpkraft och de kan inte utveckla ecoprodukterna…
  *snurrigt* :)

 3. Visst kan man göra ett medvetet val! Men det är nog många gånger priset som styr konsumenterna trots allt vilket är väldigt synd i vissa fall!

 4. Visst är det bra att vi får möjligheten att välja. Att vi sen (de flesta) ändå väljer med plånboken – precis som znogge poängterar – är pisstrist. Ta bara alla som köpt miljöbil, men nu tankar den med bensin istället för etanol. För det blir billigare.

  Du har förexten hitta en intressant motsättning till, Paljetten. Om vi inte köper eko, kommer det inte att finnas ngt eko att köpa. Alltså måste vi handla… för annars går hela ekoindustrin i stöpet. Så de som väljer köpstopp för att göra helt rätt gynnar därmed den konventionella produktionen?

 5. Jo, för om man ändå står där med plånboken i handen och ska köpa ett plagg, så är det ju bara bra om det finns ecoMode att välja på och gärna prisvärt. Men jag tror att de där grötbeige linneplaggen har gjort sitt.

  Sedan behöver det inte vara en motsättning i att kommersialisera eco… ju fler ecoPlagg som säljs desto bättre! Bättre det än att fortsätta på en linje som klart och tydligt inte är bra. Det bästa vore ju ALLA plagg var Eco!

  Själv har jag trillat dit på den där trenden, är en riktig trendslav. När damsugaren gick sönder så stod vi där och valde mellan olika märken och hem kom vi med en ecoDammsugare… ungefär som att vi dammsuger flera timmar varje dag. Nej, det var den gröna sladden som lockade min köpglädje :)

  Det jag kom att tänka på när du skrev om miljöbilar är frågan om vi konsumenter vill ha miljöcred?
  Är det så att vi gärna skyltar med att vi är miljömedvetna och gör en god gärning när vi kör till jobbet (ofta resor under 10 km) i vår miljöbil, vi värnar ju om miljön och kör grönt….men vi tankar bensin för att det är ju dyrt att åka till jobbet! Nej, undrar hur många som cyklar till och från jobbet för att vara gröna. Nu menar jag dem som verkligen har möjlighet.

 6. Nu är det dags att börja tänka på juklapparna, tänkte att ge bort en bambu-tröja eller ett par vantar av hampa – nåt i ekologiskt material, visst , lite dyrare, men hellre en grej som håller i stället för massa billiga saker som går sönder – det är ju också bra för miljön och hälsan med ekologiska kläder, se här – ecological clothes – finns massor av snygga saker inför julen – kanske årets julklapp blir ekologisk

 7. Hej J
  Det vore ju bra om eco-julklappar kunde bli åretsjulklapp… men jag misstänker att det inte blir så i år. Vissa prognoser säger att ”upplevelser” komer att bli stort i år.
  dessutom finns de de som säger att eco bara är en trend ännu, att den inte har fått så stort genomslagskraft att bli en tendens som håller i längden. Vi kan inte göra så mycket mer än leva som vi lär och sprida kunskap och framför allt intresset.
  Kanske kan eco-klappen bli verklighet om ett par år? *hoppas*

 8. Det viktigaste för oss på Ekohandel.se är att vi säljer artiklar som håller länge och som inte belastar miljön så mycket. En del av ansvaret faller därmed på konsumenten (våra kunder).

  Men vi underlättar genom att sälja plagg som håller bra och som ingen vill slänga. Som inte behöver tvättas så mycket eller varmt för att hållas snyggt (bambukläder är naturligt antibakteriella, så det är mest för fläckar man tvättar, inte illaluktande bakteriekulturer). Ett plagg håller bra om det inte tvättas så mycket, och om det vårdas ömt ;-)

  Vi satsar på snygga enkla färger, och (nästan) inget tryck. Vilket gör att plaggen klarar också de tväraste kast i modevärlden.

  Vi vill dock på intet sätt stödja modeindustrin. Vilket kan vara oerhört ksotsamt och svårt. För tom Naturskyddsföreningen bejakar termer som ”ekomode” eller nu på sistone ”medvetet mode”, vad nu det ska betyda.

  Personligen hatar jag fenomenet mode. Det är fult med mode. Mode är mobbning, oreflekterat medlöperi, pengars makt över det med- och mellanmänskliga, och allt ont. Nästan. Små söta barn och gamlingar brukar inte fastna i sånt tjafs, småbarnen förstår inte, och gamlingarna orkar inte bry sig. Ni som försökt undslippa hela eländet rekommenderas söka er till dessa grupper.

  Eller till oss på Ekohandel.se kanske ;-)

  Så. Nu känns det bättre.

  JT

 9. Hej, JT.
  Bra att du mår bättre nu :)
  det jag tycker är problematiskt med mode är just att det pendlar så vansinningt fort… En trend överlever inte mer än en, två säsonger och sedan är det helt annat som gäller. En Trend kan knappast kallas en epok eller en ism.. och det är ju det industrin gör vinning på, att vi helt förryckt och slaviskt följer trenden.
  Det är den cynismen jag hoppas ska stävjas av ekomodet. Att det blir trendigt att hålla stilen längre än de gör idag.

  Jag blir ju nyfiken på hur du resonerar kring ekomodet och medvetetmode eftersom du tycks inte förstå begreppet? Du som är verksam inom Ekohandeln torde ju ha en väl utvecklad idé.
  Jag själv är rätt dåligt insatt i eko och den handel som pågår så jag blir gärna upplyst :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: