När fernissan är på plats

vernissage-2009-paljettenq

Ganska ofta får jag frågan: Vad är en vernissage och vad gör man där?

Ordet Vernissage kommer från franskans vernish, som betyder fernissa. Det är den skyddande hinna av en transparent emultion konstnären lägger på tavlor sist av allt. Inte sällan händer det att konstnären lägger frenissan precis innan öppningsceremonin då denne har jobbat in i det sista. Besökarna på vernissagen kunde förr i tiden känna den dinstinkta doften av fernissa och där av namnet på denna festliga tillställning. Vernissage är alltså en premiär!

Vilka går på vernissage? Om vernissaget annonseras i tidningar är den för allmänheten, alla, vilka som helst är välkomna. Om det är ett speciellt vernissage med inbjudningskort är det brukligt att ta med sig kortet och ha den till hands om de vill ha den som en slags biljett. Men det är vanligare att vernissage är öppet för alla. Ju fler som kommer desto roligare.

Vad ska man ha på sig? Kläder är bra, om man inte vill göra ett tilläg  i form av en performance. Men jag kan tänka mig att konstnären blir lite putt om du stjäl uppmärksamheten:) Om man tänker sig att man stannar en stund på vernissaget och minglar kan det vara bra att klä sig svalt om det finns risk för att det blir mycket folk. Det är inte alltid det finns garderob där man kan hänga av sig jackan. Om det är ett utomhusevent kan det vara bra att tänka tvärtom!  Om det är en skulpturpark kan det ju till och med vara trevligt att ta med sig en filt och lite picknick. Vernissage brukar ju vara rätt roliga att sitta och glo på folk och prata om de upplevelser man har fått. Med en filt kommer du garanterat att vara en mingelmagnet!

Ska man ha något med sig? Nej, inte om du inte känner konstnären väl. Nära vänner och kollegor kan ta med sig en blomma eller en liten gåva. Om man vill ta med sig en bukett är det bra att välja hellre en solitär blomma än ett stort fång. Det är tanken som räknas. Ofta blir det en mer privat fest i en annan lokal efter vernissaget och då kan det blir besvärligt att ta med sig alla blommor. Det finns de som anser att det betyder olycka att ta med sig vernissageblommorna hem.

Vad säger man till konstnären? Om man känner att man vill säga något så kan det vara passande att säga: Grattis! Sedan tillägger man en massa sånt där positivt som passar. Tex. Vad fint det ser ut, vad spännande det ser ut, osv. Det behöver inte vara så krystat. Men tänk på att konstnären har jobbat stenhårt inför denna dag och är kanske nervös och spänd. Man kan ofta se att det ligger en gästbok, där i kan man också gratulera för ett gott arbete.

Är det ok att ta vin? Japp, absolut, spill i! Om det bjuds på dryck och tilltugg är det bara att ta för sig… med viss måtta. Man kanske inte ska planera värsta voltan på ett och samma vernissage. Då får man se till att man går på flera stycken så att man inte dränerar ett ställe helt. Så det är egentligen svårt att ”krascha” in på ett vernissage, alla är välkomna! Men visst, det kan kännas busigt att göra värsta vernissagerundan och bli mer och mer lullig allt eftersom. Men hey *party party* :) Se till att du prickar vinet och inte cider, som är det vanligaste alkoholfria alternativet.

Ska man ta den där listan med priser när de ger en till mig, jag ska ju inte handla! Jo, det ska du. På den listan finns förvisso priser på verken men också titlar och annan information om det du ska titta och uppleva på vernissaget. Det hör till god ton att ta den där verkförteckningen även om man inte vill läsa den. Om man inte blir erbjuden en finns det säkert några tillgängligt i lokalen. 

Vad betyder de där gröna och röda prickarna? Ofta kan man se prickar på väggen bredvid tavlor på väggen. Den gröna pricken bredvid verket betyder att den är reserverad. Ibland kan flera personer reservera samma konstverk. Galleristen ansvarar för ett turordningssystem. Den röda prisken betyder att den är såld! Om det är flera röda prickar beror det på att konstverket är gjord i en upplaga och flera av dem är sålda.

Ett par sista tips: På vernissage kan det vara bra att ha en viss känsla för att uppehålla konstnärens tid med sina frågor. Håll det kort om det är mycket folk, för det kan vara stressande för konstnären att inte kunna hälsa på alla som kommer. Om du har många frågor kan det vara bra att fråga om det passar att träffas en annan dag när det är lugnare. Fråga galleristen om det blir några visningar om du är intresserad att veta mer.

Man behöver inte ursäkta sig för att man bara tittar, det är helt ok att bara komma och kika lite. Det är ju trots allt inte varje dag man snubblar över något man vill köpa, det vet gallerister och konstnärer. Ta det lugnt och ha roligt!

Det stavas: Vernissage -n -r, en vernissage i bestämd form (vilket jag har ignorerat i inlägget ).

Annonser

6 svar

 1. Vilken guide! Ska man printa ut och ha med sig inför nästa inbjudan…:-)

 2. He he …
  plasta in den vettja så gör det inget att spilla lite skumpa (billigt vitt vin)på den;)

 3. Jättebra information för oss okunniga.
  Kram

 4. ”En” eller ”ett”?

  Enligt SAOL ska det vara ”en vernissage”/vernissagen.

 5. Jaha, tack.

 6. […] och med veta att det heter ”på vernissagen”  men det blir liksom godare att säga ”på vernissaget”.  Så nu vet ni att jag vet att ni vet att jag vet vad det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: