Färglösa våglängder

fargloshet-2009-paljettenq

Drömmer du i färger eller färglöst som jag?  Jag kan veta att vissa föremål har en viss färg men ser den inte och skulle knappast kunna återge den på en färgkarta om jag måste. En färg är alltid specifik och har sin egen våglängd. Den är sin egen men helt underkastad sin omgivning som lägger störande eller förskönande hinnor och slöjor.

Pigmentet har sin egen strykturella massa och ljuset sjuker in och studsar tillbaka ut till det betraktande ögat från olika nivåer. Opacitet och Transparens är sina motsatser och det finns ingen genomskinlighet som är viljelös, den ger helt egna egenskaper åt kulören den ska agera fyllnadsmassa åt. Det osynliga regerar. Ytan som molekylerna bildar är av betydelse!

Luften har också en påverkan. Ju längre avståndet blir mellan dig och objektet destu mer dominant och påtagligt blir tomrumet. Den gröna skogen förvandlas till blånande berg. Den vita snön blir violett av blåa timmens sentimentala tortyr. Morgonguldet kväver den silverdystra natten då dygnet vältrar sig fram.  Att måla är att lägga två färger bredvid varandra. De två ska samspela med resten av världen. Colore Amore är en svårartad passion.

Bilden här ovan heter : Färgminne Gul och beskriver ett par skor jag hade som barn. 2001.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: