Gul smakar salmiak

Synestesi, där ljud, smak , tecken och toner korsbefruktas med andra intryck tex färgförnimmelser. I dagens UNT kan man läsa en intressant artikel i ämnet. I artikeln påstås det att 1 på 200 personer har någon form av synestesi.

Ser du siffror och bokstäver i bestämda färger? Händer det att du hör toner när du ser ljusspelet i ett lövverk, eller känner glasstavar mot händerna när du smakar på mint? Fenomenet, som kan tyckas påhittat, kallas synestesi och är mycket vanligare än vad forskarna tidigare trott. UNT Publ:100112 10:01

Jag har läst Oliver Sacks bok: Musicophilia, som till viss del berör ämnet och fascinera av tanken på att vi alla inte upplever en absolut sanning. Endel av oss ser lite extra. Det ger en förnyad tanke på den filosofiska frågan: Hur vet vi att alla ser samma färg när man tittar på ett grönt äpple? Man kan omöjligt veta och det är rätt ointressant egentligen. Det som är intressant är de som har en annan syn på verkligheten, de ser mer och annat än alla andra. När en person med synestesi ser bokstaven A som röd så kan en annan se den som blå. Personer med synestesi ser inte nödvändigtvis samma färg. De har en annan verklighets uppfattning än vanliga människor med nära på monomana sinnesupplevelser. Tänk att läsa en bok eller lyssna på musik och se färger och former. Eller att känna toner och smaker.

De med synestesi må ju tycka att man är rätt boring, som inte kan se världen lika nyanserat som de. Fantasilöst att läsa en bok i svartvitt, och avtrubbat att inte känna att apelsinsmak känns som päls i händerna.

Men det brister i en förnimmelse då?

Under min utbildning på konstskola hade jag en skolkompis som bad mig om hjälp att blanda till ett par kulörer till ett grafiskt blad. Han sa: – Blanda en lejongul och en brunockra så de ser ut att höra ihop.  Uhummm, sa jag och undrade varför han inte kunde göra det själv. Men det visade sig att han är färgbild och inte kan blanda till kulörer rätt. Jag tyckte att han skulle jobba i svartvitt eller i de kulörer han eventuellt kan se. Men han hade fått en beställning på just lejongult och brunockra. Så jag blandade lite som jag själv tyckte att färgerna skulle vara. Jag frågade senare om beställaren var nöjd med bilderna och de lär de ha varit.

Det var verkligen märkligt att se på honom då han arbetade med bilderna för jag såg mer än han själv. Han hade en brist, men ändå förmågan att se att kopparplåtarna blev infärgade och bra avtorkade inför trycket. Han muttrade  något om att han nog ville ha mer kontrast men det var nog bra trots allt… Jag var förundrad mest av att han trots färgblindheten vill jobba med färger. Jag som har normalt  färgseende tycker det är ett enda stort gissel. Jag unviker färg i största möjliga mån. Färger är bråkiga och ger betraktaren en massa tolkningsutrymme som är svår att kringgå. Dessutom är jag lat, det finns ju för många att välja bland :)

Gult är fult, rött är sött…

11 svar

 1. Nu är du inne på saker som är spännande, även jag har skrivit om det, länk här ifall du vill läsa
  http://livsglimtar.wordpress.com/wp-admin/post.php?action=edit&post=114

  Kram
  ”har tagit bort det du bad om”

 2. åh wow häftigt det där med synsestesi-grejern sånt vill jag ha! undra om man kan utveckla det… om man väldigt gärna vill.

 3. Jo det är häftigt med människans alla förnimmelser, jag fascineras väldigt mycket av det och läser gärna om det. Jag är en av de ”vanliga” och tråkiga… nästan helt utan synestesi :)

 4. Hela fikarummet surrade om just den där artikeln. M (arbetskompis) konstaterade att hans syster haft synetesi som barn. Såg färger i folk. M var brun. Bara att hålla med – karln är brun.
  Systerns synetesi försvann förexten när hon blev äldre. När hon insåg att ingen annan såg världen på samma sätt som hon. Visst känns det lite trist?

 5. Ja verkligen tråkigt att förtränga den förmågan om den inte passar in i gängse normer. Men jag undrar jag… kan man öva upp och utveckla en förnimmelse? Eller är det bara så att när flickan växte och hjärnans utveckling tog fart så hamnade synestesin i bakvattnet. Det händer ju så otroligt mycket fram till 12 års åldern. Andra förmågor och intressen tar över… Men man brukar väl säga att hjärnan utvecklas till ungefär 20 års åldern, sedan börjar den ”föråldras”.

  Det sägs ju att de som förlorar tex synen kan förbättra de andra sinnena, tex känseln då de läser braille, eller hörseln osv…
  Men synestesi verkar vara ett så himla komplext att det kanske är svårt att öva upp det som en glosa :) Dessutom är sinnesintryck väldigt subjektiva så det kan nog vara svårt att skilja på en medfödd förmåga och en förmåga man har bestämt sig för. Det tycks finnas någon slags gräns vid diagnostiseringen av synestesin att den ska ha upplvets från senast 4,5 år ålder för att räknas som ”äkta”.
  Då antar jag att det ska omfatta någonslags dokumentation där föräldrar och/eller barnomsorg har upptäckt att barnet har reagerat och uttrycker sig så att man kan anta att barnet har egna förnimelse utanför den förväntade. Men det säger sig ju självt att det är svårt, för många av dem som har synestesi upplever sin verklighet som allmän och förvånas ofta av att andra inte ser världen som de själva.

 6. Mycket spännande och tack för ditt inlägg, själv har jag bestämt mig för att våga synliggöra mina egna förnimmelser, föreställningar, sätt att uppleva och hur jag kan uttrycka och kommunicera. Länge har jag anpassat mig, men också revolterat och slutligen tryckt ner min egen ”underlighet”. Jag läste en gång att det är mycket svårare att lära sig av med det som man har lärt sig än att lära in? I det här fallet stämmer det, jag får professionell hjälp och börjar känna igen mig själv och blir framför allt säkrare …..

  • Jo jag kan inte föreställa mig hur det vore att inte kunna simma om jag trillar i vattnet… så det torde ju vara samma sak för dig, men jag hoppas att du hittar ett sätt som passar och att du ordning på förnimmelserna.

   • Tack för din liknelse .. ”inte kunna simma om jag trillar i vattnet” … helt plötsligt trillade flera pusselbitar på plats …. :)

    • Måste erkänna att jag blir nyfiken på vad det där du har som dina specialitéer… jag som inte har dem ser ju det som en superkraft!
     Just nu håller jag på att installera en ny dator, men med tiden kommer jag in och lusläser din blogg så att jag hittar det jag inte såg förra gången jag var in :)

     • Lycka till med dator och installation, jag är mac-frälst :)

 7. […] att blogga vidare på en av etiketterna så fann jag ett intressant inlägg om ”Synetesi”: Är det någon mer som ser och upplever det jag ser? Får dominerande föreställningar om livet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: