Bloggar med bilden i fokus

Jag gillar sättet som bloggaren Stationsvakt fångar bilder på sina upptäcktsresor i omgivningen med en enkel kamera. Det verkar som att bild och berättande går hand i hand och visar på hur observerande och kreativitet kan göra vardagen lite mindre tråkig. Nej, det blir rent av komiskt att veckor i sträck följa hans monomaniska bildserie av hål. Eller följa det rafflande levernet i ett akvarium med menlösa räkor. Det handlar ofta inte så mycket om vad man skildrar utan hur.

Besynnerligt är en annan bloggare som med enkla och ofta roliga teckningar illustrerar finurligt sina inlägg. Det behövs inte så mycket för att lyfta hela ämnet i ljuset av ens intresse. Hennes teckningar är speciella och har en egen stil att man skulle känna igen dem ur sin kontext. Det är en styrka att hitta den balansen mellan det enkla och det givna utan att bli krystad.

Nonsenakuten har en humor som är rå som ett rivjärn och ofta lite stygg. Han hänger fast ett fåtal ord vid bilderna och sedan får vi som läsare tolka det som vi vill.  Om du inte hänger med så skyll dig själv. – Say no more! :)

Livsglimten illustrerar sina långa inlägg med ”humörsbilder” skulle jag vilja kalla det. Det går att se hur hon mår och vad hon har för åsikt genom de illustrerade figurerna. Antar att hon använder bilderna ur en bildbank med gratisbilder och har en diger katalog att välja ur för det är sällan man ser samma mer än en gång. Hon verkar lägga stor energi på just att välja rätt bild till rätt dagsform. Men jag får väl erkänna att här är det hennes ord som gör att jag ständigt återvänder, bilderna är sekundära… eller kunde till och med uteslutas (men säg det inte till henne, de sätter lite färg till det hela).

Mrs Li är en blogg som jag har följt i något år som  lockar mig med sin humor och ogenerade frammåtanda. Hon lägger in småsnygga foton på sig själv och hennes liv. Tuffsigt och välformulerat. Utan bilder skulle orden kännas tomma och utan orden skulle bilderna blekna.

Hittills har jag inte hittat någon blogg (som jag gillar) som bara lägger upp bilder utan text. Det kanske finns någon fotoblogg jag har följt men jag kan bara konstatera att det blir lite tomt utan text och tankeutbytet genom orden. För foto kan ganska ofta bli som en promenad genom parken, man ser men man får inget motstånd om det bara är en radda med snygga foton. Foto blir sällan fulsnyggt och fel… Men det finns alltid undantag. Just nu har jag ingen favorit.

Det behövs ju inte så många ord för att öppna upp till kommunikation. En enkel titel räcker. Bent objects är en av de roligaste som är otroligt bra. Han har vass och knivskarp humor där han bygger upp små senarios med ostbågar, vinkorkar och andra vardagliga föremål. Text och bild blir seriekomik i världsklass.

Har du tips om bra bloggar med bilden i fokus?

Annonser

10 svar

 1. Tack för väldigt fina ord. ”Rå som ett rivjärn”.
  Jo, ibland tar lyteskomiken överhanden, vilket jag beklagar. Fast ibland är en bild rolig enbart i sig själv, som exempelvis den där gamla lumparbilden på Göran Persson. Den skulle platsa i en bildblogg, det behövs inga ord till den…

  • Äscha inte beklaga dig, det är/du är bra precis som det är. Får ju gotta åt att du skriver sådant man tänker tyst tyst där innerst inne :)

 2. Tuffsig och småsnygg ;) Jag kunde inte ha sagt det bättre själv :)

  Jag älskar bilder och tackar för fina bloggtips i din lista!

  • Som ett eko säger jag också Tack, det är alltid roligt att kika in hos dig. Men vet ju aldrig vad man kommer att få se och läsa om då man besöker dn blogg, det gillas! :)

 3. Jag har läst det här så många gånger nu och jag tänker att jag borde säga någonting men jag blev helt stum.

  Tack bästa Paljetten! You made my day!

 4. :) … bloggteckna på bara, så är nöjet på min sida

 5. Tack för tipsen! Har mycket trevlig läsning nu!

  Du bad om fler tips, får man tipsa om sin egen blogg? (i och för sig inte foton men tavlor, avmålade foton)

  • Hejsan, roligt att du hittade lästips!
   Klart du får tipsa om dig själv. Kul att se hur du jobbar…. jag har i tidigare inlägg skrivit om covers, du vet förnyande av musikaliska verk. Man kan ju säga att du gör covers, bränner av bilder andra har tagit :)
   Hoppas din kompis gillar Dylan-målningen, snyggt porträtt av honom. Vilken födelsedagspresent!

 6. Här sitter jag intet ont anande mitt i spenaten i husbilen och läser ett långt inlägg av dig och upptäcker till min häpnad att jag var med … läste högt för min man och sa att du precis har fattat det där med bilderna hos mig. Jag har inte din begåvning att teckna så jag fuskar lite med bilder för att höja upp min text eller bara för att få lite färg i ordmassan, kan ju vara lite pausaktigt för mina läsare med något inklämt här och där i bildväg.
  Det känns verkligen så stort att du vill läsa mig för mina ord och tankar fast jag stundtals tycker jag trampar en seg deg.
  Jag har en fasination för dina bilder det vet du och även en längtan att själv kunna, men det kan jag ju inte … så jag får väl lov att vara lite avis på dig.
  Stort varmt tack för de fina orden från dig.
  Kram från en camping i Leksand

  • Ibland kan jag få en knut i magen av att först se bilden du har valt till ditt inlägg… Du väljer ju dem helt efter hur du mår och hur du tänker. Så när det är en vissen daggmask på bilden så kippar jag efter andan.
   Det sägs ju att ”bilder säger mer än tusen ord”.

   Sedan kan man på håll se om du har skrivit en snuskig historia, det är roligt hur bilder sätter temp på inläggen.

   Hoppas du har det gott i Leksand och att ni får massor av sol och sköna kvällar. Mata myggen från från mig ;) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: