Vad behövs till akvarellmålning?

Detta använder jag när jag målar akvarell:

A: Vattenhink (med fördel kan man byta vatten oftare än jag)

B: En låda med tuber med akvarellfärg, används till större bilder där det behövs mer pigment.

C: En låda med varma färger, röd, gul, ockra och andra jordfärger.

D: En trasa att torka penseln på (för annars slickar jag på penseln och det är tveksamt nyttigt)

E: En låda med fack som man kan blanda större mänder med färg. Den i mitten har en halv färgtub med ivory-black för smidig åtkomst. Genom dessa lådor kan man måla mer ekonomiskt så att man inte slösar dyra pigment i vattenhinken. Dessutom får man bättre koll på att få färgen att räcka till en större yta utan att behöva blanda till en ny sats och riskera att misslyckas med att få till samma nyans.

F: Penslar, jag har både fina kinesiska men även enkla syntetpenslar… Jag har även moddlare av den typ man har till lackarbeten.

G: En låda med kalla färger; grön, blå, paynes osv. Det finns både halva och hela kakor med färg. Det kan vara bra att välja endast några få i början så att man lär känna pigmentens egenskaper innan man skaffar fler. Annars kan det bli svårt att få koll på vilka kombinationer reagerar hur om man har allt för många att hålla koll på. Men om du har råd, kör på, köp hela paletten :)

H: En liten balja för att blanda eller fånga upp större mängder färg. För ljusa färgblandningar (lite pigment).

I: En stor balja att fånga upp färg som rinner av pappret då jag har den uppsatt på väggen. För starka färgblandningar och för kinesiskt bläck… Denna balja använder jag bara om jag har jobbar med lodräta papper på väggen.  Jag sköljer aldrig ur denna balja utan sparar pigmentet till senare arbeten. Pigmentet förfars ju inte om den är relativt dammfri.

Övriga grejer: blomspruta, maskeringstejp, klisterremsor, häftapparat, såpa, hushållspapper och tålamod.

Jag målar på olika typer av papper, mesta dels på akvarellpapper som köps på 10 meters rullar, men även mindre papper som är klistrade i kanterna till block. Men jag föredrar rullar för då behöver jag inte låsa mig vid en storlek. Nu vill jag poängtera att jag inte målar akvarell speciellt ofta. Det var kanske en 15 års sedan jag målade mer regelbundet. Nu idag leker och experimenterar jag med kombinationen akvarell och teckning (tusch och blyerst).

8 svar

 1. Vilka härliga målningar du gör!

  • Tack Tobias.
   ….jag brukar ju oftast rita bloggteckningar med tuschpennor, men det är rätt roligt att måla lite.

 2. Oo, ser direkt att jag aldrig kan bli konstnär, jag är pedant när jag gör saker och skulle mest hela tiden torka bort och rent och ta nytt sköljvatten osv helt galet.
  Haha det var kul att se och tänka på sig själv och sitt sätt att vara.
  Kram

  • Jodu. Glimten. Jag är rätt petig också men det får inte gå så långt att det hämmar mig. Jag har tex flera av mina projekt som kräver systematisk och rent handhavanden. En fettfläck från handflatan skulle förstöra det hela… Så det gäller att hålla tungan rätt i mun :)

   De som målar med ljusa färger kan med fördel ha flera vattenhinkar, en för första tvätten och sedan en till hink för sista sköljningen.
   Dessutom fins de de som skulle baxna över mina baljor, för man kan ju måla med endast en färglåda och en liten kaffekopp med vatten. Man får helt enkelt anpassa sig.

 3. Åhh, nu fick jag en nästan obetvinglig lust att plocka fram akvarellprylarna. Det där stillebenet ser så förbaskat kreativt ut!

 4. Smart att ha varma och kalla färger på olika ställen, mina färger är blandade som tusan. Det ska jag också fixa! Tack för tipset!

  • det var så lite så, kul att kunna inspirera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: