Grafik ~ kopparplåt

Till koppargrafik behövs givetvis kopparplåt. Här har jag köpt halvhård polerad plåt. Tjocklek 1mm. Tjocklek väljer man beroende på vad det är för teknik man tänker använda. Torrnål, gravyr,  mezzotint och ”fina” etsningar räcker det med 0,8 mm. Men om man ska etsa och jobba mer med flatbitningar och annat så är det bra att ha minst 1 mm. Det är en prisfråga.

Stora plåtar är också bra att ha lite hull att ta på så de inte böjer sig för lätt. Den grafiska verkstad du kommer att jobba i har kanske standardinställningar och kan ge råd hur tjock plåt de brukar jobba med. Det är annars rätt enkelt att ställa in tryckdjupet själv men rätt enerverande om det är en kollektiv verkstad med flera som jobbar samtidigt.

Se till att plåten har en polerad sida och att den är plastad och utan repor då köper den. Att polera en plåt för hand kan vara tidsödande och terapeutiskt. Min plåt var 650×2000 mm och kostade 1700 kr ink moms. Men tänk på att fråga vad dagspriset är. Råamterial skiftar kraftigt i pris.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: