Grafik ~ såga och fasa kanter

Eftersom jag inte fick tag på någon plåtkap och äger bara en plåtsax och en fjuttig bågfil blev ju det hela mer komplicerat. Jag åkte tillbaka till ateljén och knorrade lite när jag sökte igenom lådorna efter något användbart. Där fanns min röda trötta sticksåg med ett ganska fintandat sågblad. Den är egentligen till för att såga i trä men jag tänkte att jag provar. Jag la plåten på en massonitskiva och brummade igång maskinen på högsta fart.

Det funkade, sakta men säkert tuggade den runt konturerna. Apropå säkert, det är absolut nödvändigt att skydda öron och framför allt ögon när man sågar i metall. Det är inte bra att få flis i ögat!

När plåten är i den form du vill ha den så är det dags att fasa av kanterna. Det spelar ingen roll om plåten är fyrkantig eller rund, kanterna måste fasas av. Annars stansar plåten ut en form i pappret vid tryckningen. Jag använder dels en fil, men också en hammare. Behåll skyddsplasten så länge det går för att skona bildytan. Här har jag tagit bort den bara på kanterna så att jag kommer åt det nödvändiga.

10 svar

 1. Koppparn är så vacker tycker jag … spännande allt du gör och så långt bort ifrån det jag hantverkar med.
  Men man skulle nog behöva en del skyddskläder även vid stickning … ;)
  För några veckor sedan när barnbarnet och jag satt i soffan och läste saga så såg jag plötsligt att han hade en kort trästicka genom hela strumpan. Rena turen att han inte hade fått den in i själva foten. Så kan det gå när Tarmor inte har ordning på strumpstickorna … några dagar senare hittade jag resten av stickorna mellan soffkuddarna, fem stycken låg där och bara väntade på att få sticka till. Maken han suckade och sa en del väl valda ord om en galning till Tarmor och jag muttrade ”att om sonen vetat så hade jag nog fått på moppo”.

  • Jag tror banne mig att du har en farligare hantverkarhörna än jag! Rustning verkar vara den rätta dräkten hemma hos dig ;)

 2. ”Det är absolut nödvändigt att skydda öron och framför allt ögon när man sågar i metall. Det är inte bra att få flis i ögat!”
  Jag tackar för tipset, skall minnas det nästa gång jag ramlar över en såg och lite metall…

  • Skönt att läsa att du tar varningen på allvar :)

  • Androm till varnagel kan jag berätta att jag fick järnfilspån i ögat när jag var tio år och sågade av en barnvagnsaxel. Ögonläkaren fick använda en magnet för att få ut det. Min jämnårige kusin råkade dessutom ut för samma sak vid samma tillfälle. Om man använder motordriven såg, tänker jag mig att det yr spån ännu värre.

   • Jepp, så glasögonen tryckte jag in som simgalsögon i nyllet. (Jag har en lätt fobi att mista synen.)
    Min morfar har skadat ögonen med metallsplitter, och det är ju inget man själv vill drabbas av.

    Smart att använda magnet! :)

 3. Spännande!!!

  • Synd bara att jag glömde ta med mig jobbet hem, sitter här på mitt nattjobb stirrar på klockan. … Skulle ha varit perfekt att ha haft lite pyssel

 4. Nästa gång tar du med dig ett garn och ett par stickor … testa något nytt.

  • Faktiskt, det hade behövts i natt… Alla knoddsen sov som änglar. Jag satt och poade med administration… saker som blir gjorda men ingen ser skilland för det blev precis som det borde vara. Då skulle det ha varit mer kreativt att lära sig sticka :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: