Grafik ~ tryckbädd

Detta är en grafikpress. Den har en stålskiva som kallas tryckbädd, det är där man placerar plåten. Tryckbädden är en högpolerad stålsiva utan rispor eller ojämnheter. Alla skavanker den har kommer att synas på pappret. Denna press har en tryckfilt som sitter fast i en rätt lös loop, så man ska inte behöva röra den med smutsiga fingrar. Filten är rätt dyr men hör ändå till förbrukningsmaterialet, den måste bytas ut om den blir allt för sliten eller om det har skett många misstag. Man beödmmer själv när det är dags att byta. Denna filt vittnar om att konstnärer har glömt att lägga ett papper på plåten innan de har valsat igenom den i pressen. :) Bilden hamnar då på filten…

När man har placerat den infärgade och avtrokade plåten på tryckbädden är det br aatt man har koll på hur stort papper men har. Det avgör var på bädden man lägger plåten. Om den är liten kanske det inte spelar någon roll men om man maxar bildens storlek så är det ju viktigt att pappret hamnar rätt. Om man lägger den för nära en kant eller avslutet på bädden kanske den inte kommer ut så att man får loss pappret på andra sidan. Man kan testa sig fram och när man vet var pappret ska placeras så kan man rita in en markering med vattenfast tusch på bädden.

Plåten ligger på plats, då lägger man på pappret och börjar veva. Då går hela bädden igenom pressen till andra sidan. Hepp, klart!

Trycket kan varieras genom att man skruvar på de muttrar  (svagt upplyst ring på bilden, straxt ovanför den stora veven) som spänner eller lösgör valsen. På det viset regleras avståndet mellan vas och bädd. Det är viktigt att trycket blir jämnt fördelat, att avståndet är lika på båda sidor om bädden. Det kräver att man gör några provtryck. Trycket bör inte heller vara så hårt att plåten stansar in ett mönster genom pappret och in i filten.

Annonser

2 svar

  1. Hej, har just bestämt mig för att köpa en tryckpress till min ateljé. Har tryckt på kurs/skola, men skulle nu vilja ha en egen. Jag har tittat på Wahlstöms konstnärsmateriel och fastnat lite för JH-50, Bordsmodell 50×100. ev. med stativ. Jag behöver råd…. ang. denna modell, andra ställen att köpa press, andra tillbehör mm.
    Hälsningar, Barbro

    • Titt som tätt ser man annonser. Kolla i de olika branchtidningarna och annonsera själv vetja :) Hoppas du hittar något du gillar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: