Synestetisk musikvideo

Jag hittade denna video på Youyube, med Sia som sjunger en fin sång; Soon We´ll be found. Videon är vacker och kanske kan vara en slags beskrivning av hur sång och toner kan te sig för en med synestsi, iaf då kören i början kommer in i sången. Detta säger jag bara för att jag inte har en aning om hur de med synestesi upplever omvärlden, men jag  försöker sätta mig in i deras magiska förmåga. Människor med synestesi kan te.x. se toner, bokstäver, siffror i färg. Gränsöverskridande mellan en eller flera sinnen.

Om inte annat är videon vacker för både de som hör och de som ser den.

Annonser

7 svar

 1. Det där är min absoluta favoritlåt. Herregud vad jag har gnolat på den i perioder.

  • alltid roligt att upptäcka nya artister och sedan visar det sig att alla andra känner till dem sedan evigheter tillbaka:)

 2. Faktiskt, det var en rätt skön låt.

 3. … och partiet med skuggspelet var häftigt.

  • Jag fick se videon flera gånger för att uppfatta låten… Redan då hon doppade händerna i baljan med vit färg var jag inne i bildens värld :)

 4. En synestetiker i min närhet säger att hon visserligen kopplar olika toner och tonarter till olika färger, på samma sätt som siffror, veckodagar, månadsnamn och annat, men eftersom hon inte har absolut gehör ser hon inte färgerna speciellt när hon hör musiken. Enligt vad hon säger ”lider” hon bara av lätt synestesi, medan det säkert finns ”svårare fall” som upplever färgkaskader vid musik. Hur är det om man tar LSD?

  (I den mån jag själv får bilder i huvudet, handlar det om lägen, former och rörelser i rummet, ungefär som de flesta människor har en bild i hjärnan av året, veckodagarna, tallinjen, alfabetet och så vidare. När det gäller toner (dvs egentligen deras namn) ser jag dem placerade på fiolens greppbräda).

  • Tsss, jag har ingen erfarenhet av LSD :)
   Jag tror att många som spelar instrument minns tonerna i kroppen, var de är placerade. Jag spelade blockflöjt rätt långt upp i åldern och ”kände” tonerna i fingrarna… Men det var länge sedan nu, kroppen glömmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: