Nattjobb, en risk som inte lönar sig

 

 

Man vet sedan en tid tillbaka att nattjobb är skadligt för hälsan. De som jobbar natt har högre risk att få typ-2 diabetes, tarmcancer, magbesvär, hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodsocker, bukfettma, problem med blodtryck, blodpropp, sömnbesvär, bröstcancer med mera.

I nyaste KA (kommunalarbetaren) kan man läsa om en kvinna som har sina egna knep för att orka jobba udda tider som busschaufför. Visst, att äta regelbundet och att motionera är viktigt, för alla. Men för nattjobbare är det på allvar ännu viktigare.

Vad är det som gör att det har ökat med arbete under uddatider? Det har ökat med 14% sedan 90talet (för kvinnor, 10% för män). Vad jag har förstått är nattarbete något som är förbjudet men att det går att söka dispens om det finns orsak att ha personal kvar på en arbetsplats. T.ex. sjukhus, vårdhem, brandstationer mm.

Att samhället blir allt mer nattöppet gör att vi också behöver fler och fler som jobbar natt. ICA på hörnan har sedan nyår öppet till 22, macken har dygnetruntöppet, krogarna har öppet till 4, bussarna måste skjutsa hem folk dygnet runt.

Nu har jag ju den digra ålderna att när jag var yngre så var inte ens affären öppen på söndagar, på lördag stängde alla butiker redan klockan 14. Nattöppet fanns inte. Krogen stängde 01:00. Gatlamporna i staden släcktes klockan 02.00. För alla tjejer var det av högsta prioritet att hinna hem innan mörkret, rent bokstavligt. En  ung tjej blev våldtagen på kyrkogården (i Söderhamn) och förövaren fick ett mildare straff  ”för att det gick så fort”…… man kan ju undra om all effektivitet ska belönas?

Nå, tillbaka till nattjobbet… Som nattarbetare anpassar sig hela hushållet till den ska sova. De kan inte ta hem vänner. De kan inte dra fram damsugaren, de kan inte spela musik högt eller väsnas överhuvudtaget. Ju mindre bostad destu tydligare blir faktorn mellan den sovande och oljudet, det blir ett problem. Som kommunalare kanske man inte har råd att bo i en villa i Kåbo (gräddan i Uppsala) utan man bor i en helt vanlig lägenhet på 3 rum och kök. Försök sova när någon diskar i rummet bredvid – omöjligt.

I KA kan man läsa tips på vad man kan göra för att sova bättre. Där finns rådet att de andra i hushållet ska ta på sig hörlurar till TV, datorn, stereon m.m. Dessutom ska de dra ut jacket till telefonen. Jättebra tips! Annars kan ju den som sover ha öronproppar, det hjälper en smula. När jag jobbade natt skruvade vi till och med bort dörrplingan så att eventuella vänner som vill komma på besök inte blir hörda. De ska banne mig veta att de inte är välkomna. Jag jobbar ju åt kommunen, det är viktiga grejer!

Lite längre bak i tidingen kan man läsa medlemars frågor till experter. Där ser jag den fråga som jag också har försökt att bolla över till mitt fack;

– Inget helg-ob för nattarbete?  Jag jobbar natt inom vården och vi har ett ob-tillägg på 33.20 kr/timme mån-tor och 41 kr/timme fre-sön. Men dessa 41 kr kallas för helg-ob och gäller alla som jobbar helg dag, kväll och natt det plötsligt ingen ersättning ob-ersättning för natten och vi som jobbar natt får 7.80 kr extra per timme jämfört med att jobba en vardagnatt. Hur kan detta vara möjligt? 

Svaret lyder i en förkortning; ”Ersättning för arbete på så kallad obekvämarbetstid regleras i våra kollektivavtal och det kan alltid diskuteras vad som är obekvämt eller inte. Jag vill påstå att det är väldigt individuellt.” (Liza Di Paolo Sandberg).  Hon broderar ut svaret en smula mer, men det är detta som är svaret. Men betyder det att alla hälsorisker blir obetydliga om man är nattuggla? Om jag drar ut frågan till absurdum, så får jag inte lungcancer om jag tycker om att röka.

Alltså att gå och jobba natt en julaftons helg ge mig inte en krona mer i ob än den som jobbar dag/kväll. Jag ska dessutom tvinga på min familj hörlurar när de sitter och tittar på Kalle Anka. De får inte sjunga julsånger och de får lämna mormor hemma för hon kan ju väcka nattarbetaren. Detta tycker de i kommunal är rättvist.

Dessutom tar cancer(risken) helgledigt, den ska ut och ragga lever på krogen… alla vet ju att cancer sprids bara måndag till fredag. Den har ju också en familj att gå hem till, cancer har ett bättre fackförbund än vi i kommunal. Till och med diabetes är bättre organiserad än vi.

Om jag finge bestämma skulle natt-ob vara; 33.20 kr alla nätter och på helgen lägger man på helg-ob/storhelgs-ob. Så en vanlighelg skulle ob-tillägget bli;  74.20kr/natt. DET kallar jag rimligt.

Nä, fybubblan vad jag är glad att jag inte behöver jobba natt mer. Kommunalare! Om ni går ut i strejk om denna sakfråga, då följer jag med!

Tillägg 3/6-08: Länk till ett inlägg ”Nattjobbet ryker” där jag berättar om hur jag bestämde rutiner hur jag skulle klara av att jobba natt.

Annonser

14 svar

 1. Farsans flickvän jobbar natt, sen när hon kommer hem o lägger sig så är hon stendöd… jag är övertygad om att jag skulle kunna sätta på hårdrock och dammsuga samtidigt inne i sovrummet utan att hon vaknar. Hon använder inte ens öronproppar!

 2. …. hum, förvisso, det finns ju individuella skillnader *L* När jag jobbade natt var det olika i olika perioder. Ibland var det omöjligt att sova för att det blåser ute andra gånger hade jag kunnat sova på stadsbussen.

  Men är det inte lite som att säga att jag skulle dammsuga och spela hårdrock mitt i natten då folk ligger och sover….. Det har ju hänt att jag har fått påknackningar av grannar som inte kan sova för att jag jammar för högt. Sömn är lika viktig natt som dag beroende på när den läggs.
  Det är ju det som är grejen med OB… det är en kompensation för arbete under udda arbetstider. (normen är att man jobbar på dagen och sover på natten, det kan vi inte komma ifrån – ännu)

 3. […] Nattjobb, en risk som inte lönar sig, där skriver jag bland annat om de nackdelar jag ser med att jobba natt, att det är så dålig ob-ersättning. Ekonomi och hälsoaspekter. […]

 4. jag får som nattvakt på ett hotell och vandrarhem (dvs restaurang och hotell avtalet enligt min arbetsköpare) hela 16.90:- i OB för att jobba vaken natt! redigt illa. tiderna är strax innan 23 till 07 på vardagar och 08 på helg. om jag skulle bli sjuk (vilket iofs aldrig hänt) får mina kollegor 18.90:- har jag för mig… eftersom det är tillfälligt. vackert avtal det där, not.

 5. Hej Vidar
  Det är så bra uttryck att du säger arbetsKÖPARE för det är precis det de gör när de anställer folk.
  Jag har inte så bra koll på Resturang- och Hotellbranchen, men har förstått att ni har sämre avtal än Kommunal. Men kan det vara rätt att ni har samma OBtillägg oavsett om det är vardag eller helg?
  Har ni dessutom ett nattOB och inga kvällsOB? Det som ni faktiskt har som fördel är att nattOB går in så långt på morgonen, de flesta ställen anser att det inte är obekvämt att jobba från och med klockan 06:00. Men det som då är tokigt är att en som har jobbat vaken natt ofta jobbar till som du säger sju eller åtta. Då är man som tröttast och just innan man får gå hem så var iaf jag kräk-trött! Så ni får OB en till två timmar längre än ”normalt”.
  Jag kan tänka mig att just din branch är labil både till arbetsSÄLJANDET och arbetsKÖPANDEN när det är många som jobbar bara kortvarigt och att verksamheten grundar sig på folks godtycklighet att köpa just den service som erbjuds.

  Inom vård och omsorg har man hur som helst ett stort ansvar över andra människors hälsa (medicinering och vid akut sjukdomstillstånd).
  Det vore jätteintressant att veta vad du har för ansvar och arbtesuppgifter. Hur ser en helt vanlig natt ut för dig på din arbetsplats?

 6. Hej Paljetten, här kommer ett sent svar. Och du, klart det ska vara arbetsköpare! Arbetsgivare låter ju som någon sorts välgörenhet och det är ju knappast det vi dag som nattjobbare pysslar med, hah.

  Nu mins jag inte när jag får OB eller ej men helg OB och vardags OB ska vara samma har jag för mig. kan ha fel. Ska kolla upp det om jag kommer ihåg.

  Jag är som sagt nattvakt men det betyder inte att jag sitter och gör ingenting + lite ronder. Min natt består av att städa köket (alla ytor, golv, diska, fixa, osv*100), städa i restaurangen och på andra ställen där det behövs. Fixa frukost (lägga upp pålägg och annat gött) och ställa fram frukost. Städa framför hotellet/vandrarhemmet, dvs plocka fimpar och sopa. Ta emot folk, hålla reda på folk, sälja allt från mat till dricka med som utan alkohol. Gå rundor för att kolla så ingen gör något dumt och kolla så allt ser ut som det ska. Tända släcka vid vissa tider, ta fram tvättkorg, kolla lampor, tömma sopkorgar och slänga sopor. Fylla kylar med läsk och öl, ta bort tuggummi… Ja och massa annat småpyssel som allt ska göras vareviga natt.

  Utöver det här har jag varje natt en spec. uppgift som ska göras och en gång i månaden brandkoll och fylla på lite allt möjligt. Också när det finns tid kolla rum och fixa dom om det är klotter eller annat som jag kan göra något åt. Får därtill ibland uppgifter som att montera och lacka pallar, laga saker osv.

  Så. Mitt ansvar består i att se till så att alla kan sova tryggt och se till så att allt är klart för morgonpersonalen. Jag trivs rätt så bra förutom när någon av alla chefer får för sig att leka någon sorts herre importerad från 1800-talet.

  Kan tillägga att jag har jobbat natt som vårdare för fem sex år sedan och det var mäkta skönare jobb. Då satt jag hela natten framför TVn och åt onyttigheter eller skrev eller gjorde vad jag ville på gruppboendet. Hade som enda uppgift att trösta en tjej om hon vaknade och fixa frukost, dvs gröt i micro i 3 min. Sov ibland till och med halva natten i och med att hon som skulle tröstas alltid skrek så mäkta när det skulle göras (så jag visste om hon var vaken), skrik som jag så klart alltid vaknade av. Att sova under mitt Vakna pass var något som min mini chef* där till hade sagt var ok. Hade jag då förstått vilket mäkta bra jobb det var (med en klart bättre OB) hade jag inte lämnade det så fort.

  —————-
  *En mini chef är i det här sammanhanget en chef som egentligen är som vem som hällts av oss i arbetsgruppen bara det att hon har hand om schema och kontakt med vår riktiga chef. En chef som jag förövrigt bara träffade en gång under min två år långa anställning och det var på anställningsintervjuven. En min chef kan så klart vara vidrigt jobbig men har man tur, vilket vi hade, så sätter den sig inte på någon höghäst utan är som vem som helst av oss anställda fast med lite mer ansvar (och lön).

 7. Hej Vidar, roligt att du hittade tillbaka:)
  Exemplariskt exempel på hur det kan vara på ett nattpass. Man gör sånt som de på dagpass inte märker blir gjorda.
  Vissa arbetsplatser har dessutom dålig kommunikation och arbetsgrupperna anklagar varandra för att inte göra göra något.
  Det är viktigt att helst den som jobbar natt får stöd och förståelse för att de som oftast jobbar ensamma inte kan och bör jobba lika hektiskt som de som jobbar dag.
  Men det låter onekligen som en lat tillvaro (snarare en rastlös tillvaro) att kunna glo på TV ett helt pass ;) Jag får väl erkänna att det har blivit rätt många partier Betapet på nätet under mina år, men hellre det än att riskera att somna i en soffa. Det är ju ett big no-no.

  Jag känner dessutom igen det där med att ”en chef som hälls på en” … under mina knappa sju år inom omsorgen hade jag sju olika chefer var av två år ingen alls! … chefen var sjukskriven och ingen ersättare gavs oss. Jag löneförhandlade med en av mina arbetskamrater, helt galet!

  Men min arbetsgrupp är (ok ok, den var.. jag har ju slutat) .. den är väldigt kompetent och professionell så där funkade kommunikationen trots att vi inte hade en bra ledning. Det är jag stolt över!

  Jag pratade med mitt fackförbund om det där med dålig OB, de sa att det inte har blivit bättre mångt och mycket för att ingen lämnar in en motion. Det krävs att några aktivt jobbar och strider för vår sak. Det kommer inte att bli en förändring av sig själv.
  Det finns så många punkter som skulle kunna förbättras:
  Arbetstiden
  OB
  Säkerhet
  Uppföljning
  Sovande jour (förbättrad ersättning)
  Friskvård / vård
  Utbildning
  Personaluppföljning (personalmöten ect.)
  Laganda (teambildning för att känna gemenskap som i längden gör att alla i arbetsgruppen strävar mot samma mål)
  mm

  Åh, det finns så mycket som kan förbättras för nattarbetare!
  Om jag någonsinn går tillbaka ska jag engagera mig i dessa frågor. Men nu ska ni alla hålla tummarna att jag slipper jobba natt igen. :)

  Alla som jobbar vaken natt ska ha en medalj och en fet lönecheck! :)

 8. Jag är 17 år. jobbar dag o natt för 80,35 kr/h. inte enkrona mer på natten..

  • Det betyder att du har fel arbete och borde söka nytt… Jag tror dessutom inte en 17 åring får enligt lag jobba natt. Arbetstid och ansvar är begränsat upp till myndig ålder. Men kolla upp det *rekommendation*

 9. Var glada för era 33kr.. jag är tungmekaniker jobbar natt HELtid 5 dagar i veckan tungt arbete med många risker med 16kr ob

  • Bara för tt du har ett skitavtal och lön rättfärdigar inte dåligt avtal för tusentals kommunalanställda. Stå upp för din sak, du också.

 10. Jag jobbar inom sjukvården och det gnälls oerhört mycket på arbetstider, scheman, löner mm.

  Jo jag tycker att ob-ersättningen är under all kritik och löneutvecklingen är mycket dålig men vi ska komma ihåg att vi som jobbar inom offentlig verksamhet får våra löner från skattkistan som finansieras till stor del av den privata sektorn. De pröjsar och vi kostar. Rent ekonomiskt bidrar vi inte med en spänn. Vi betalar förvisso skatt men de pengarna går ju delvis tillbaka till våra löner och i slutändan kostar vi mer än vi smakar då vi är tämligen ineffektiva pga systemfel och att i stort sett vem som helst kan få arbeta inom den offentliga sektorn, vare sig man är duktig eller fullständigt värdelös…..(ja det är kontroversiellt att kalla vissa inom mitt gebit för värdelösa men så är det).

  OB-ersättningen är pinsamt låg. Den bör höjas markant för att arbetsgivarna ska slippa tvinga eller locka in personal på obekväma arbetstider med hjälp av kvalificerad övertidsersättning (240% lön blir väldigt dyrt för arbetsgivaren och det är skattebetalarna som står för notan med allt vad det innebär av mindre pengar till att anställa mer personal).

  Sen har vi snacket om hur orättvist det är att vi som jobbar kväll och natt inom den offentliga sektorn och som har familjer tvingar våra familjer att vara tysta på dagtid så att vi kan sova. INGEN har tvingat oss att jobba inom den offentliga sektorn. Passar det inte att jobba på sjukhus eller hemtjänst med de premisser som finns så KAN vi utbilda oss vidare och söka oss till den privata sektorn där säkerheten är mycket sämre. Minsta gnäll där så ryker man som arbetstagare. Dessutom måste man inte skaffa familj. Det är faktiskt frivilligt.

  Man får ta det onda med det goda helt enkelt. Väljer man att skaffa familj som de flesta gör så kanske det inte är något lysande idé att jobba natt på sjukhus så att man måste sova hela dagarna när barnen är vakna. Man KANSKE måste tänka till en aning INNAN man bestämmer sig för vad man ska göra i sitt yrkesliv?

  ALLA vet att som sjukvårdspersonal, polis, brandman etc så kommer man bli tvungen att jobba helger, nätter, kvällar, jul, påsk, nyår osv. Om man inte är beredd på det ska man söka sig annorstädes istället för att gnälla. Verksamheten måste nämligen fungera dygnet runt, året runt och det kan inte ligga på de barn/familjeslösas axlar att ständigt täcka upp för de barnalstrande frögurkorna som absolut vill sitta hemma framför teven och jäsa med familjen…

  Jag vet att jag kommer få skäll och gnäll för det här men det gör det hela så mycket bättre. Sanningen svider ju som bekant….

  • Jag tycker du har fullständigt rätt att man ofta kan påverka vilket yrke man väljer att skaffa.

   Det är inte synd om den som jobbar natt. Eller den som inte kan anpassa sitt arbetsliv efter familjeförhållande.

   I min mening är det orättvist att den som jobbar helg och storhelg oavsett tid på dygnet får samma ob-ersättning. Så den som jobbar dag får samma som på natten. På vardagar är det däremot en skillnad, vilket jag ser är en slags kompensation med tanke på att det finns en hälsorisk att jobba natt under en längre tid.

 11. Eftersom detta blogginlägg har fått några år på nacken stänger jag kommentarsfältet för vidare diskussion (här). May the force be with U folks.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: